Makanan ini baik untuk kulit

Penjagaan kulit dengan losyen SPF sememangnya boleh menjaga kulit anda sihat. Menggunakan losyen dengan kandungan SPF 24 semasa bergerak membuat anda tidak perlu bimbang tentang pendedahan UV. Kulit anda sentiasa sihat tanpa rawatan yang menyusahkan.

Bukan sahaja dari luar rawatan yang menjadikan kulit sihat dan muda. Anda juga mesti makan makanan berkhasiat dengan bahagian seimbang untuk memenuhi keperluan pemakanan bagi kulit.

Umur meningkat adalah proses semulajadi yang tidak boleh dielakkan. Begitu juga, apa yang berlaku pada kulit anda. Apabila kita menjadi lebih tua, keadaan kesihatan kulit akan terjejas. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa tidak boleh dilakukan untuk menjaga kulit anda sihat. Dengan memakan pengambilan makanan yang betul, proses penuaan dapat dikurangkan.
Makanan apa yang boleh membuat kulit sihat dan muda?

1. Alpukat

Alpukat dikenali dengan nama samaran buah sejuta manfaat. Istilah ini memang sesuai kerana alpukat mempunyai pelbagai faedah, termasuk untuk mengekalkan kesihatan kulit.

Alpukat mengandungi biotin, sejenis kompleks vitamin B yang berfungsi untuk mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit. Buah ini juga kaya dengan antioksidan karotenoid, vitamin C, vitamin E, dan asid lemak tak tepu. Pemakanan berguna untuk melindungi kulit daripada radikal bebas dan menjadikannya muda.

Alpukat juga boleh digunakan sebagai topeng kulit. Kandungan lemak yang baik pada alpukat akan meresap terus ke lapisan kulit dan memelihara kulit anda daripada mengering.

2. Teh

Bukan sahaja dapat memberi kesan yang santai, secawan teh juga baik untuk kesihatan kulit anda. Daun teh mengandungi flavonoid, sebatian antioksidan yang berfungsi melawan radikal bebas.

Kesan radikal bebas memang boleh merosakkan kesihatan kulit. Selain menyebabkan penuaan, pendedahan kepada radikal bebas juga dapat meningkatkan risiko kanser kulit. Penyelidikan membuktikan penggunaan teh hitam secara berkala dapat membantu mengurangkan risiko kanser kulit dan menjaga kulit yang sihat dan muda.

3. Tempe

Tempe dan kacang soya yang diproses lain mengandungi isoflavon. Sebatian dalam kacang soya adalah sejenis estrogen aktif yang bermanfaat untuk mengekalkan kulit yang sihat.

Berdasarkan penyelidikan yang dilakukan oleh saintis, mengkonsumsi produk olahan kedelai secara teratur dapat membiak lapisan elastin dan kolagen dan mempercepatkan peredaran darah di kulit. Hasilnya, kulitnya tidak mudah berkedut, elastik, dan sentiasa sihat.

4. Tomato

Kandungan lycopene dalam tomato boleh terbukti bertindak sebagai pelindung matahari yang semula jadi dari badan. Para penyelidik mengatakan bahawa orang yang sering makan tomato mempunyai kulit yang lebih tahan terhadap pendedahan UV (ultraviolet) berbanding mereka yang tidak makan tomato.

Manfaat tomato pastinya sangat berguna untuk orang yang tinggal di iklim tropika seperti Indonesia. Iklim tropika mendapat cahaya matahari sepanjang tahun sehingga risiko pendedahan UV lebih tinggi.

Petua dari Vaseline

Terbukti untuk mengekalkan kulit yang sihat tidak sukar atau mahal. Dengan pemakanan yang betul dan pengambilan biasa, kulit anda akan sentiasa sihat dan muda. Untuk melengkapkan pengambilan makanan yang sihat, gunakan Vaseline Healthy White Perfect 10. Losyen istimewa ini akan membantu mencegah penuaan pramatang dan menyamar kedut, bintik hitam, dan mengekalkan kulit yang sihat. Mempunyai kulit yang sihat ketika anda menjadi tua bukan sekedar impian.

Baca juga: